Tuesday, October 4, 2011

Roti Sandwich Putih Mulus

Resepi ini agak mudah utk dibuat walaupun ada tidak punya bread machine..sy sendiri membuatnya menggunakan tangan...cubalah resepi sy yg agak mudah ini..

Cara 1

14gm yis mauripan
1/4 cwn air ( suam tp jgn terlalu panas krna yis akan mati )
1 sudu kecil gula

==> Larutkan bhn2 ini dan biarkan lebih kurang 5 - 10 minit. Jika larutan berbuih mnunjukkan yis aktif/hidup dan sedia utk digunakan.

Cara 2

2 1/4 cwn air
3/4 cwn susu segar
6 sudu besar shortening/ lemak sayuran
6 sudu besar gula halus
1 sudu kecil garam


==> Masakkan bhn2 ini sehingga hampir mendidih, pindahkan ke bekas lain dan masukkan shortening dan gula..biarkan sehingga larutan agak suam.

Cara 3

Campurkan larutan yis kedlm larutan susu tadi dan kacau.

Masukan 3 atau 4 cwn tepung..tmbah jika doh terlalu cair.

Diatas papan pencanai tuangkan 6 hingga 7 cwn tepung lagi..

Tuangkan doh atas tepung dan mula menguli

Uli sehingga doh tidak lagi melekat dijari dan permukaanya mula licin..lebih kurang 10 - 15 minit..jgm menambah tepung terlalu byk nnti roti akan mnjadi keras.

Masukkan doh ke dalam loyang tin yg dilengser dgn shortening..sapukan juga shortening pd permukaan doh.

Tutupkan dgn kain bersih yg lembap dan biarkan selama 60 - 90 minit..sehingga doh naik sekali ganda.

Tumbuk2kan doh utk membuang anginnya dan rehatkan doh 5 minit.

Utk membuat roti sandwich..potong 2 doh dan bentukkan..masukkan kedlm pan yg dilengser shortening..tutup dgn kain bersih dan biarkan mengembang utk kali ke dua selama 30 - 45 minit...

Bakar pd suhu 170 darjah celcius selama 15 - 20 minit..

Griskan dgn butter dan sejukkan sblm dipotong.

Resepi ini agak tawar rotinya ...bleh tambah sedikit gula untuk lebih manis..dan tidak menggunakan telur..tetapi masih menghasilkan roti yg gebu dan sedap. Boleh juga digunakan sebagai pizza base.

Akan menghasilkan 2 buku roti sandwich yg sederhana besar..mengikut pan size anda.

Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment